FOTOGALERIE
Fotogalerie
VYHLEDAT NA STRÁNKÁCH
Google
Web karpaty.net
NAŠE AKCE, REKLAMA

V Užanském národním parku červená značka až na Užocký průsmyk

10.4.2011 | Aleš Kučera

Krátká zima umožnila českým a ukrajinským dobrovolníkům pokračovat ve značení na Zakarpatské Ukrajině v Užanském národním parku již poslední týden v březnu - byla tak prodloužena červená trasa přes Šerbin, okolo viaduktů a tunelů, které byly ještě před několika lety pro turisty zakázaným místem pohybu, až na Užocký průsmyk (21 km) a odtud turistická stezka stoupá po bývalé československo-polské hranici směrem na východ.

Značkaři při práci

Z obce Užok vychází na hraniční hřeben, dnes rozdělující oblast Zakarpatskou a Lvovskou, žlutá značka a napojuje se po 4 km na červenou značku u vrcholu Krugla 981 m n.m. Z obce Stavné - od mostu přes řeku Uh byla pročištěna bývalá turistická stezka (nyní označena modře) k chatě - útulně nad Lubňou, kde se po 6 km napojuje na červenou značku a slouží tak jako nástupní trasa na Čeremchu. V oblasti Velkého Berezného, z obce Ruskyj Močar byla od turistických chatek - www.slidopyt.com, vyznačená modrá značka na Javorník 1 017 m, která vytváří trasu do Kostrina (11 km).

Javorník, modrá značka do Kostrina

Vlastní značkařské práce a čistění turistických tras provádí ukrajinská organizace Karpatské stezky www.stezhky.org.ua za pomoci dobrovolníků z Čech a Polska.

V průběhu září a října 2010 byla vyznačena červená turistická značka, protínající Užanský národní park, od slovenské hranice směrem k Užockému průsmyku v délce téměř 75 km - vychází z obce Velký Bereznyj (od železniční stanice) a stoupá na hřeben Javorníku okolo bývalé chaty KČST - 9 km, přes Stinku, Stužicu na Čeremchu a přes obce Lubňa a Vercna Bystra dále k východu - více na další stránce.

Užanský národní park je díky své poloze v pohraničním pásmu turisty opomíjen, o jeho přírodních zajímavostech se lze dočíst zde www.unpp.com.ua. Významná změna ve vstřícnosti ze strany ukrajinských pohraničníků, umožňující volný pohyb v této kdysi přísně střežené pohraniční oblasti, nabízí na rozdíl od sousedních přelidněných polských Bieszczad turisticky poklidné a opuštěné oblasti, s možností přenocování v lesáckých útulnách nebo v původní chatě KČST z roku 1936 na Javorníku, ale i pěkných penzionech, vznikajících podél řeky Uh - Kostrino, Stavne (www.stavnoe.com), Viadukt nad Šerbinem Volosjanka - nebo v Ruském Močiaru. Více o ubytování v Užanském národním parku na www.podkarpatskarus.net.

Součástí projektu značení turistických tras je vydání podrobné turistické mapy 1:50 000 v červnu 2011 s aktuálními trasami, penziony, hřbitovy z 1.světové války, aktuálním stavem cest v pohraničním pásmu, s vyznačeným lyžařským areálem Vyška - Krasyja. Mapu vydává nakladatelství Aurius (www.aurius.cz).

Projekt obnovy turistického značení financuje již třetím rokem vláda ČR jako rozvojovou pomoc Ukrajině. V letošním roce jsou práce na označení polonin a turistických tras, které jsou základem pro rozvoj šetrného cestovního ruchu, placeny z prostředků Česko-polského fóra a podílejí se na nich dobrovolníci z Polska, Ukrajiny, Čech a Slovenska. Projekt koordinuje ekologická organizace Hnutí DUHA Jeseníky. O projektech Česko-polského fóra, konkrétně o značení www.mzv.cz/cesko-polske_forum.

Plán značených tras v UNP Modrá ze Stavného na pritulok Nad Šerbinem směrem na průsmyk

Další související články

+ Turistické značení na Svidovci
+ Značení na Ukrajině v roce 2010
+ Červená značka na hřebeni Svidovce
+ http://www.stezhky.org.ua
+ http://www.stezhky.org.ua
+ http://www.stezhky.org.ua

Oblíbený portál Hauzi.cz Vám nabízí na výběr chaty a chalupy ze všech koutů země.

Dopřejte si ubytování na horách.

Tip na ubytování v Česku - ubytování Krkonoše.

Tip na ubytování na Slovensku: ubytovanie Vysoké Tatry.