FOTOGALERIE
Fotogalerie
VYHLEDAT NA STRÁNKÁCH
Google
Web karpaty.net
NAŠE AKCE, REKLAMA

Turistické značení na Svidovci

28.7.20010 | Aleš Kučera

Na přelomu června a července kolegové z ukrajinské horské služby HPRZ a sdružení Karpatské stezky spolu s dobrovolnými značkaři z Čech a Polska dokončili značení na pohoří Svidovec a propojili tak Usť Čornou s Jasiňou. Trasa není podle projektu značení na Zakarpatí v nejvyšších - poloninských partiích značena - značeny jsou zpravidla nástupy po hranici lesa a poloniny, průběh tras v terénu navrhují právě ukrajinští záchranáři.

Nový rozcestník pod Malou Klimovou

Z Jasini vychází zelená značka od turistické ubytovny Edelvajs, kolem autobusového nádraží a po hlavní ulici k strukivské cerkvi (2,5 km), kde odbočuje a stoupá k osadě Bukovinka (950 m), po 8 kilometrech se napojí v dolině Svidovec na žlutou značku a společně dojdou na Dragobrat (2,5 km), k penzionu a restauraci U Stěpana (1340 m) - celkem má zelená trasa 12 km. Žlutá značka od parkoviště v údolí Tisy vede 9 km dolinou potoka Svidovec.

Při značení nebyl tentokrát největší problém popadané stromy, ale množství stavenišť a rozblácených cest na Dragobratě, kde se buduje snad desítka nových hotelů, bez jakékoli koncepce. I přes snahu najít pro výstup příjemnou stezku, míjí zelená 1,5 km trasa na sedlo Peremyčka (1554 m) některé stavby, nad osadou Dragobrat jsou v louce usazeny dřevěné sloupky pro lepší orientaci.

V sedle Peremyčka byl osazen kovový rozcestník, ukazující směr červené trasy na Bliznicu (1881 m) a dále do Kvasů (plánované na značení v roce 2011) a na sever na Stih (1704 m) a dále na Trojasku, Tempu a do Usť Čorné (červená značka vede až na Stih, kam je vybudováno zimní tyčové značení). Na Trojasce (1702 m), důležitém orientační bodu pro přechod Svidovce je osazen rozcestník jak na vrcholu, tak na úboči při cestě směr Tempa.

Bukovinka

Na Trojasce odbočuje modrá značka, klesající do Sedla Okula (a k pramenům Tisy) a dále do doliny Turbatu, tato trasa slouží např. pro sestup v nepříznivém počasí nebo přechodu na pohoří Gorgany na Bratkivskou. Na všech rozcestnících jsou umístěny informace s telefonními čísly na ukrajinskou horskou službu.

Mapa značených tras v okolí Dragobratu

Tento rok probíhalo značení v omezeném rozsahu a výhradně z vlastních prostředků účastníků a drobných finančních darů sponzorů, neboť se nepodařilo zajistit prostředky z žádného grantu. Bylo tak vyznačeno pouze:

  • 13,5 km zelená trasa - Jasiňa turbaza Edelvajs - struk. cerkev - Bukovinka - Dragobrat U Stěpana - Peremyčka
  • 9 km žlutá trasa - parkoviště v dol. Tisy - dol. Svidovce - Dragobrat U Stěpana
  • 2 km červená trasa - Peremyčka - Stih
  • osazeny 4 rozcestníky (Drgobrat U Stěpana, Dragobrat Peremyčka, Trojaska 2x)
Dragobrat

Na žádost náčelníka usť čorňanské služebny HPRZ byl na polonině Krásna, pod vrcholem Malá Klimová 1 361 m, vybudován dodatečně rozcestník, napomáhající turistům především při sestupu z poloniny najít směr cesty do Usť Čorné. Turistická trasa vede traversem a dále po červené lesní cestou, nikoli dále po hřebeni v trase bývalého plynovodu, po němž vede stezka do obce Krásna a často způsobuje mylné odbočení z turistické trasy.

Účastníci značení v tomto roce děkují kolegům z ukrajinské horské služby, Juriovi Kosťakovi z usť čorňanské a Stěpanovi Robčukovi z jasiňské služebny HPRZ a vedení zakarpatské HPRZ, členům sdružení Karpatské stezky, samozřejmě i dobrovolníkům z Čech a Polska, ale také těm, kteří nás tento rok jako jediní podpořili - Petru Kadlecovi, Igoru Hořenímu a za pomoc Karlu Markvartovi z KČT.

Značení v roce 2010 mohlo být realizováno díky podpoře a spolufinancování z prostředků Česko-polského fóra MZV.

Rozcestník pod Trojaskou Rozcestník na sedle Peremyčka Zelená značka kolem Strukovské cerkve u Jasini Mapa plánovaných značených tras do roku 2011

Oblíbený portál Hauzi.cz Vám nabízí na výběr chaty a chalupy ze všech koutů země.

Dopřejte si ubytování na horách.

Tip na ubytování v Česku - ubytování Krkonoše.

Tip na ubytování na Slovensku: ubytovanie Vysoké Tatry.