FOTOGALERIE
Fotogalerie
VYHLEDAT NA STRÁNKÁCH
Google
Web karpaty.net
NAŠE AKCE, REKLAMA

Značení na Ukrajině v roce 2010

2.6.20010 | Vasyl Hutyrjak
Cesta na Kamjanku

Na konci dubna 2010 bylo dokončeno značení turistických tras v Mižhirjanském rajónu HPRZ (ukrajinské horské služby) shodně s plánovanými trasami k vyznačení v roce 2009. Projekt budování systému turistických značených tras v ukrajinských Karpatech, v Zakarpatské oblasti Ukrajiny, vzniká ve spolupráci s ukrajinskou horskou službou HPRZ a podle návrhů českého sdružení "Karpatský turistický spolek - CAV" a nadací Karpatské stezky z Ukrajiny. Souhlas k realizaci a technickou pomoc českým, polským a ukrajinským dobrovolníkům poskytuje náčelník HPRZ Zakarpatské oblasti.

Poslední dubnový týden kolegové ze sdružení "Karpatské stezky" vyřezali kosodřevinu na Kamience (stezka v délce 1 km) a vyznačili v okolí Koločavy 54 km tras tak, jak jsou vyznačeny na nejaktuálnější turistické mapě 1:50 tis "Gorgany, polonina Krásna, Svidovec".

Označeny byly trasy:

  • 17 km zelené trasy - pod jezerem - jezero Siněvir - Ozirna - Kamianka - sedlo
  • 4 km červené trasy od Siněvira na sedlo
  • 5 km modré trasy od červené na Piškoni k museum lesu i splavu a k závoře
  • 3 km žluté trasy po cestě od muzeum k hlavní silnici (k závoře)
  • 7,5 km žluté trasy od Negrovce před Kosův Vrch do Vučkova
  • 9 km zelené trasy z Negrovce na Ťapeš
  • 3 km zelená trasa ze sedla Prislop na poloninu Krásna (k rozcestníku pod Sigljanským)
Osazování rozcestníku na Svidovci

V rajoně usť čorňanské HPRPZ byly usazeny dva plánované rozcestníky na Svidovci, Přibyla další značka v oblasti Trojaska - na vrcholu Trojaska 1 702 m, který je za špatného počasí důležitý orientační bod, a na odbočce červené a modré značky do sedla Okula pod vrcholem Trojaska (sestupová trasa v případě špatného počasí). Tato trasa byla dokončena z iniciativy horské služby jako alternativa sestupu z pohoří Svidovec pro případ náhlé změny počasí. Především sestup z těchto odlehlých partií za špatné viditelnosti je velmi komplikovaný a horská služba tak reaguje na loňskou tragedii v těchto místech, kdy se dva turisté při silných deštích snažili o sestup do údolí, kde hledali přístřeší. Tímto bylo dokončeno značení z loňského roku v okolí Usť Čorné.

Přestože se v tomto roce nepodařilo získat ze žádného z programů finanční prostředky na pokračování projektu značení v ukrajinských Karpatech, práce budou za přispění drobných dárců a sponzorů pokračovat především na Svidovci a v okolí Dragobratu. S ohledem na nedostatek prostředků však bude vyznačeno výrazně nižší množství tras než v předchozích letech, financovaných vládou ČR prostřednictvím organizace Člověk v tísni a veškeré práce budou závislé na dobrovolnících a darech.

Směrové tabulky v oblasti Siněviru

Další související články:

+ Koločava v roce 2009, přibyly další turistické trasy
+ Plán budování značení - Koločava 2008, II. tábor, turnus Koločava

Oblíbený portál Hauzi.cz Vám nabízí na výběr chaty a chalupy ze všech koutů země.

Dopřejte si ubytování na horách.

Tip na ubytování v Česku - ubytování Krkonoše.

Tip na ubytování na Slovensku: ubytovanie Vysoké Tatry.