FOTOGALERIE
Fotogalerie
VYHLEDAT NA STRÁNKÁCH
Google
Web karpaty.net
NAŠE AKCE, REKLAMA

Značení turistických tras v ukrajinských Karpatech

13.5.2009 | Aleš Kučera
Žlutá značka na poloninu Krásna

Tento rok již třetím rokem proběhne od 1. srpna do 9. srpna 2009 dobrovolnický turnus na budovaní turistického značení v ukrajinských Karpatech v Zakarpatské oblasti. V uplynulých měsících se nám podařilo s horskou službou Zakarpatské oblasti a značkaři z nadace Karpatské stezky z Ivano-Frankovské oblasti připravit návrh normy turistického značení na Ukrajině. Ta vychází z českého a polského systému značení (podle metodiky KČT a PTTK). V současné době je v Ivano - Frankovské oblasti vyznačeno cca 400 km tras (v okolí Osmolody a Bystrice) a na Zakarpatí cca 250 km tras (v okolí Usť Čorné a Koločavy). Tento návrh normy by měl posloužit jako výchozí materiál pro vznik jednotného systému značení v ukrajinských Karpatech (na Krymu je značení podle tzv. "sovětského" systému značení z dob SSSR).

Partner projektu

Jako doposud, iniciátorem projektu značení v ukrajinských Karpatech je Karpatský turistický spolek při internetovém portálu www.karpaty.net ve spolupráci s horskou službou Ukrajiny - HPRZ MNS, celý projekt finančně zastřešuje obecně prospěšná společnost Člověk v tísni, o.p.s. (finanční prostředky jsou výhradně používány na nákup materiálu, benzínu a instalaci informačních panelů) a dary sponzorů a drobných dárců. Na značení se podílejí dobrovolníci z Čech, Polska a Ukrajiny, kterým organizátoři hradí dopravu po území Ukrajiny a v místě táboru ubytování a stravu.

Horní hranice lesa pod Stohy

Nově by však měla být tento rok dokončena za podpory společnosti Člověk v tísni, o.p.s., turistická mapa 1:50.000 "polonina Krásná, západní Horhany" (okolí obcí Koločava a Usť Čorná), její vydání se plánuje koncem roku.

Letní turnus se uskuteční na třech místech - v Koločavě (značení na Piškoni a východní nástup na poloninu Boržava), v Lisičevu (značení centrální části poloniny Boržava) a v Usť Čorné (značení západního Svidovce). Na mailu redakce@treking.cz přijímáme předběžné přihlášky na značkařský turnus v Koločavě. Do mailu, prosím, uveďte vaše kontakty, vč. mobilu - a pár slov o sobě (zda jste již Ukrajinu navštívili ap.).

O předchozích táborech se dočtete na

Nástupní stezka na Tempu Na polonině Krásna

Oblíbený portál Hauzi.cz Vám nabízí na výběr chaty a chalupy ze všech koutů země.

Dopřejte si ubytování na horách.

Tip na ubytování v Česku - ubytování Krkonoše.

Tip na ubytování na Slovensku: ubytovanie Vysoké Tatry.