FOTOGALERIE
Fotogalerie
VYHLEDAT NA STRÁNKÁCH
Google
Web karpaty.net
NAŠE AKCE, REKLAMA

Zimní sezóna v ukrajinských Karpatech

15.12.2015 | Aleš Kučera

Díky podpoře malého grantu Mezinárodního Visegrádského fondu (IVF) i tuto zimní sezónu můžeme monitorovat lavinovou situaci na Ukrajině a pravidelné zpracovávat lavinové výstrahy na základě údajů ukrajinských kolegů turistického a lyžařského oddílu Ture (www.life.ture.ua) a sledování na meteostanicích Ukrajinské hydro-meteo služby orientační informace o stavu sněhu v pohořích Černohora a Boržava.

Samovolná lavina v blízkosti sedačkové lanovky na Stoh na Dragobratě dne 25.11.2015. Foto: fb Golden Ride

Meteostanice, přesněji řečeno Sněholavinové stanice z dob SSSR se nacházejí v pohoří Boržava, v blízkosti lyžařského areálu Pylypec na vrcholu Plaj v nadmořské výšce 1 350 m a v nejvyšším horském pásmu na Ukrajině, na Černohorském masivu pod vrcholem Požeževska 1 822 m, stanice se nachází na východním úbočí ve výšce 1 450 m.

Každá stanice každé 3 hodiny měří výšku sněhu, přírůstek sněhu, teplotu, rychlost a směr větru - lavinové výstrahy však nevydávají. Informace od 25.listopadu v rámci projektu IVF zpracováváme a vydáváme výstrahy, zpravidla 2x týdně, a jsou zveřejňovány na těchto stránkách nebo na fb stránce https://www.facebook.com/lawinyUA/. Velmi cenné poznatky získáváme od freeride komunity na Dragobratu a Pylypci a od horských vůdců zabývajících se skitouringem a dlouhými zimními přechody po hřebenech Karpat.

Tuto zimní sezónu je projekt IVF zaměřen na spolupráci s nevládními komunitami, aktivními lyžaři a skialpinisty, kteří se s nebezpečím lavin setkávají v odlehlých ukrajinských horách nejčastěji a záchrana v lavině v opuštěných horách, s dostupností záchrany místní horské služby v řádech desítek hodin, je pro ně prioritou.

Pro ně kolegové z polské horské služby GOPR Bieszczady, slovenského Strediska lavinovej prevencie v Liptovském Hrádku připravili kurzy na Ukrajině, o které byl minulou zimu mezi freridery a snowboardisty velký zájem, převyšující naše možnosti. Krkonošská horská služba naopak pozvala dobrovolné záchranáře a horské vůdce v lednu na školení do Krkonoš.

Samovolná lavina v blízkosti sedačkové lanovky na Stoh na Dragobratě dne 25.11.2015. Foto: fb Golden Ride

Lavinové výstrahy jsme začali vydávat 25.11.2015, kdy v pohoří Svidovec a Černohora napadlo za 48 hodin 20 až 25 cm sněhu. V následujících dnech se uvolnilo ve v blízkosti lyžařského areálu Dragobrat několik spontánních (samovolných ) lavin a splazů, naštěstí bez lavinových nehod.

Největší lavinu koncem listopadu monitorovali freerideři na Dragobratě, na východním svahu vrcholu Stoh 1 704 m, v blízkosti sedačkové lanovky, kde spadla 1. 02. 1983 největší monitorovaná lavina na Zakarpatí z vrcholu Stoh (1 704 m) o objemu 400 000 m3, délce 1,5 km. Přestože dnes již emeritní záchranáři upozorňovali ukrajinského podnikatele na nevhodnost vedení trasy lanovky lavinovým katastrem, poloha sloupů zasahuje do lavinového katastru pod vrcholem Stoh.

Loňská zima přinesla bohužel další, zbytečnou oběť ukrajinských hor, kdy 2. března 2015 zahynul český turista v lavině pod vrcholem Bliznica 1881 m v pohoří Svidovec. Více na této stránce.

Poprvé v historii ukrajinské horské služby byla otevřena služebna na hřebeni nejvyššího Černohorského masivu, na vrcholu Pop Ivan 2 020 m v ruině bývalé observatoře z roku 1939. Tento počin je výsledkem polsko-ukrajinského projektu na zakonzervování a rekonstrukce této mohutné stavby, terenní služebna horské služby byla zřízena ve spolupráci Přikarpatské národní univerzity V. Stefanika a Státní služby mimořádných situací Ivano-Frankovské oblasti. Služebna slouží především jako útulek pro záchranáře při monitoringu terénu nebo při záchranných akcích (není obsazen trvale), příp. bivak v nouzi pro skialpinisty. Více na www.facebook.com/chornogora.

Více o předchozích sezonách:

Oblíbený portál Hauzi.cz Vám nabízí na výběr chaty a chalupy ze všech koutů země.

Dopřejte si ubytování na horách.

Tip na ubytování v Česku - ubytování Krkonoše.

Tip na ubytování na Slovensku: ubytovanie Vysoké Tatry.