FOTOGALERIE
Fotogalerie
VYHLEDAT NA STRÁNKÁCH
Google
Web karpaty.net
NAŠE AKCE, REKLAMA

Povodně udeřily znovu v Zakarpatí

19.12.2010 | Aleš Kučera

Přestože Česká republika je sevřena již několik týdnů do sněžného a mrazivého krunýře, Zakarpatskou oblast Ukrajiny postihly ve dnech 8. až 13. prosince katastrofální povodně, srovnatelné s roky 1998 a 2001. V důsledku silných dešťů a tání sněhu v horských oblastech 8. a 9. prosince vystoupaly ze svých koryt horní toky řek v Berehovském, Voloveckém, Iršavském, Mižhirjanském, Mukačevském, Perečínském, Rachovském, Svaljavském, Ťačevském a Chustském rajóně.

Ilustrační foto z roku 1998

Zatopeno bylo 1 100 stavení, zničeny byly desítky mostů a silnic, ale i ochranných hrází, postiženo bylo 29 obcí. Nejkritičtější situace nastala v Ťačevském rajóně, v povodí řeky Teresvy v obci Ganiči a Vilchivcy, kde hrozilo protržení ochranných břehů řeky Teresvy, v obci Bilovarcy byl poškozen středotlaký plynovod, pod obcí Usť Čorná byla stržena silnice.

Druhou nejpostiženější oblastí byl Mižhirjanský rajon - stržený most v Koločavě odřízl 60 domů od pomoci a zásobování, poškozeno bylo 110 metrů silnice v části Hirsovec, zatopena byla koločavská škola, velký sesuv svahu zasypal místní komunikaci v obci Bukovec a Repinne, v Chustu bylo zatopeno 130 domů, poškozena byla i hlavní komunikace Mukačevo - Chust, pod vodou se ocitly úseky silnice v okolí obcí Vilchivka (okr. Iršava) a Sekyrnice (okr. Chust) a části silnice Dovhé - Iršava, v obci Boržavskoe byla protržena ochranná hráz.

Do záchranných prací bylo nasazeno 1 100 záchranářů MNS a integrovaných složek.

Více informací na

Další související články:

+ Povodně v Horhanech
+ Povodně ve Východních Karpatech

Oblíbený portál Hauzi.cz Vám nabízí na výběr chaty a chalupy ze všech koutů země.

Dopřejte si ubytování na horách.

Tip na ubytování v Česku - ubytování Krkonoše.

Tip na ubytování na Slovensku: ubytovanie Vysoké Tatry.