FOTOGALERIE
Fotogalerie
VYHLEDAT NA STRÁNKÁCH
Google
Web karpaty.net
NAŠE AKCE, REKLAMA

Lavinová sezóna v ukrajinských Karpatech trvala 166 dní

26.5.2016 | Aleš Kučera, foto Karolina Kiwior, Helena Filipova, Aleš Kučera, Andrij Plyshko

Díky podpoře malého grantu Mezinárodního Visegrádského fondu (IVF) jsme i tuto zimní sezónu mohli monitorovat lavinovou situaci na Ukrajině a pravidelné zpracovávat lavinové výstrahy na základě údajů ukrajinských kolegů turistického a lyžařského oddílu Ture a sledování na meteostanicích Ukrajinské hydro-meteo služby orientační informace o stavu sněhu v pohořích Černohora a Boržava.

Kurz

V rámci malému grantu IVF "Avalanche prevention and monitoring the avalanche situation in the Ukrainian Carpathians" se podařilo navázat na projekt lavinové prevence v Ukrajinských Karpatech v letech 2014 a 2015, i přes rozpad profesionální horské služby na Ukrajině v posledních dvou letech.

Tuto zimní sezónu 2015/2016 byl projekt IVF zaměřen na spolupráci s nevládními komunitami, aktivními lyžaři a skialpinisty, kteří se s nebezpečím lavin setkávají v odlehlých ukrajinských horách nejčastěji a záchrana v lavině v opuštěných horách, s dostupností záchrany místní horské služby v řádech desítek hodin, je pro ně prioritou.

Pro ně kolegové z polské horské služby GOPR Bieszczady připravili kurzy na Ukrajině, o které byl minulou zimu mezi ukrajinskými freridery a snowboardisty velký zájem, převyšující naše možnosti. Krkonošská horská služba naopak pozvala dobrovolné záchranáře a horské vůdce v lednu na školení do Krkonoš.

Zájem o profesionální kurz na Ukrajině, ve Verchovinském rajóně v turistické a lyžařské základně Bilyj Slon, byl v lednu 2016 mezi ukrajinskými skialpinisty, freeridery, horskými vůdci, dobrovolnými záchranáři veliký - přihlásilo se přes 70 účastníků (někteří až z Kyjeva, Oděsy, Krymu). Bohužel technické a logistické možnosti našeho projektu umožnily připravit školení pro 35 účastníků (omezené možnosti ubytování, počet lektorů).

Třídenního kurzu lavinové prevence, na žádost ukrajinských organizátorů ještě rozšířeného o základy poskytnutí první pomoci v horách, se zúčastnili dobrovolní záchranáři z Černohorské dobrovolné horské služby, bývalí dobrovolní záchranáři z Krymu (kteří se přestěhovali po anexi do Karpat), dobrovolní záchranáři ze Lvovské oblasti, skialpinisté ze Lvova, horští vůdci z nevládní organizace Karpatské stezky, freeride komunita Adrenalina zona a další zájemci z řad neformálních lyžařských komunit. Důležitým výstupem předchozích projektů lavinové prevence na Ukrajině v rámci grantu IVF je skutečnost, že většina účastníků již při pohybu v horách používá lavinovou výbavu, standardní součást výzbroje skialpinistů v Evropě.

V rámci malého grantu IVF se dva vybraní ukrajinští horští vůdci a dobrovolní záchranáři zúčastnili ve dnech 24. až 30.1.2016 "zimní školy" pro záchranáře Horské služby ČR. Především horští vůdci se svými skupinami se v odlehlých ukrajinských horách setkávají s lavinovým nebezpečím přímo a díky podpoře a spolupráci s HS ČR jim profesionální kurz kromě zásad lavinové prevence ukázal praktické postupy při ošetřování a transport zraněných do vzdáleného místa.

Sezóna 2015 / 2016

Především na testy stability sněhu a sněhové profily byl zaměřen návazný kurz ve Stredisku lavinové prevencie v Liptovském Hrádku, jehož cílem byla příprava ukrajinských účastníků na zadávání sněhových profilů do celoevropské databáze EAWS - European Avalanche Warning Services (www.avalanches.org). Ukrajinští kolegové v březnu zadali do evropské databáze první sněhové profily z ukrajinských Karpat, z pohoří Černohora.

Pro velký zájem mezi ukrajinskými lyžařskými komunitami proběhl druhý kurz na v lyžařském areálu Dragobrat v pohoří Svidovec v březnu 2016. Okolí lyžařského areálu Dragobrat je vyhledávané freeride komunitami z celé Ukrajiny a EU, lokalita je známá velkým množstvím lavinových katastrů, kde se milovníci lyžování ve volném terénu pohybují a hrozí jim potenciální nebezpečí.

I tentokrát byl zájem vyšší, než umožňovala kapacita kurzu, především praktické části nácviku záchrany v terénu vyvolaly mezi účastníky velký zájem. Výběr účastníků byl opět těžký, neboť do pracovních skupin v kurzu bylo možné vybrat pouze 36 účastníků z 91 přihlášených. Seminář v rámci malého grantu IVF vedla záchranářka a záchranářka horské služby Polska - GOPR Bieszczady Karolina Kiwior s našimi kolegy a zástupcem ukrajinské pobočky PIEPS, který zapůjčil bezplatně účastníkům kurzu vybavení pro lavinovou záchranu.

Sezóna 2015 / 2016

Teoretická část byla zaměřena na popis lavin - jejich vzniku, druhů, vliv počasí a na testy stability sněhu. Druhá část nazvaná "ABC lavin" teoreticky seznámila účastníky s lavinovou výbavou, nutnou pro záchranu v lavině (lavinový vyhledávač nazývaný "pípák", sonda, lopata) a s možností použití lavinového batohu a možnosti záchrany v lavině. Závěrečná část byla věnována plánování tras v horách, sledování a vyhodnocení lavinového nebezpečí a představení 5tis stupňové škály lavinového nebezpečí.

Na základě zkušeností z lednového kurzu účastníci procvičovali na figuríně, kterou zapůjčil GOPR Bieszczady, zásady první pomoci, o které je na Ukrajině celkově nízké povědomí (umělé dýchaní, masáž srdce, stabilizovaná poloha) a poté účastníci procvičovali základní znalosti o ošetření zlomenin v terénu a transport raněného.

Lavinové výstrahy jsme začali vydávat 25.11.2015, kdy v pohoří Svidovec a Černohora napadlo za 48 hodin až 20 sněhu. V následujících dnech se uvolnilo ve v blízkosti lyžařského areálu Svidovec několik spontánních (samovolných) lavin a splazů, naštěstí bez lavinových nehod. V rámci malého grantu IVF jsme od 25.11.2015 do 8.5.2016 vydávali lavinové výstrahy formou lavinového bulletinupo dobu 166 dní. Lavinové výstrahy byly zveřejňovány na internetových stránkách zaměřených na lyžařské komunity a odbornou veřejnost na Ukrajině, Polsku, Slovensku a České republice.

Sezóna 2014 / 2015

V průběhu zimní sezóny 2015/2016 panoval v ukrajinském pohoří Černohora, s nejvyšším vrcholem Hoverla 2021 m, 1. stupeň (z 5ti dílné mezinárodní stupnice) lavinového nebezpečí po dobu 57 dní, 2. stupeň lavinového nebezpečí po 90 dní a 3. stupeň - značné (zvýšené) lavinové nebezpečí bylo po 19 dní.

V porovnání s touto zimní sezónou přinesla zima 2014/2015, kdy jsme též v rámci malého grantu IVF monitorovali lavinovou situaci na Ukrajině, více dnů se značným lavinovým nebezpečím - s 3. stupněm lavinového nebezpečí (50 dní) a 2 dny panoval 4. stupeň lavinového nebezpečí, kdy ohrožení je vysoké (velké).

V průběhu zimy 2014/2015 (trvala 168 dní od 22.11.2014 do 7.5.2015) byly zaznamenány dvě laviny, které zasáhly snowboardisty nebo turisty. Obě na začátku platnosti 3. stupně lavinového nebezpečí. V prvním případě (1. 2. 2015) se podařilo zasypaného a zraněného snowboardistu pod vrcholem Bliznica (Svidovec) zachránit. V druhém případě (2.3.2015) český turista strhl lavinu a zahynul pod vrcholem Bliznica (Svidovec).

Sezóna 2014 / 2015

Díky podpoře malého grantu IVF, zaměřeného na lavinovou prevenci na Ukrajině, jsme na monitoringu lavinové situace, vydávání lavinových výstrah spolupracovali s nevládními skupinami na Ukrajině. Oficiální instituce o odbornou spolupráci na grantech IVF nejeví zájem, mnohdy účast státním odborníkům nadřízení přímo zakazují.

Tato zimní sezóna potvrdila správné směřování grantu se zaměřením na nevládní lyžařské sdružení, freeride komunity, skialpinisty, dobrovolné záchranáře a horské vůdce na Ukrajině. Jejich zájem o naše školení a kurzy, metodiku práce evropských horských služeb, zásady a tréninky záchrany v horách ukázal na vznik nové generace lyžařů a horských vůdců na Ukrajině.

Dlouhodobé působení specialistů z horských služeb států Visegrádské čtyřky buduje díky podpoře grantů IVF mezi aktivními návštěvníky hor, horskými vůdci, dobrovolnými záchranáři zodpovědné chování v lavinovém terénu, učí novou generaci turistů a lyžařů zásadám efektivní záchrany v horách a záchraně života kamarádů bez závislosti na nespolehlivou státní horskou službu na Ukrajině.

Kurz Kurz

Se státními záchranáři, kteří procházejí opakovanými reformami a nejistotou, je spolupráce neefektivní do doby než bude založena na Ukrajině stabilní horská služba vybudovaná na zásadách odbornosti - nikoliv politického klientelismu, do té doby je kontinuita spolupráce nejistá.

Linky

Oblíbený portál Hauzi.cz Vám nabízí na výběr chaty a chalupy ze všech koutů země.

Dopřejte si ubytování na horách.

Tip na ubytování v Česku - ubytování Krkonoše.

Tip na ubytování na Slovensku: ubytovanie Vysoké Tatry.