FOTOGALERIE
Fotogalerie
VYHLEDAT NA STRÁNKÁCH
Google
Web karpaty.net
NAŠE AKCE, REKLAMA

Zakarpatská Ukrajina a turistické značení, Karpatský turistický spolek

12.4.2008 | Otakar Brandos
Polonina Krásna

13. - 22.6.2008

Karpatský turistický spolek ve spolupráci se Sokolem Nová Bělá připravil první větší akci roku 2008 - zájezd do ukrajinských Karpat, během kterého budeme vedle turistiky pokračovat v budování turistického značení na Zakarpatské Ukrajině.

Vydejte se spolu s námi na holé travnaté hřbety zakarpatských Polonin, do hlubokých a v lesích utopených údolí. Do pustých a velice těžko přístupných kamenných Horhan, které jsou skutečnou výzvou všem turistům - fajnšmekrům, ale i do měst a městeček, do horských vesnic plných roubených dřevěnic, před kterými by zbledla závistí naprostá většina skanzenů v naší republice. Vydejte se společně s námi na dobrodružnou cestu poznání do Východních Karpat, ve kterých se snoubí století 19., 20. i současné 21. Vydejte se s námi do míst, kde ještě přežívají poslední z pamětníků první Československé republiky, do míst, kde minulost, současnost i, věřme že proevropská, budoucnost si v těžko opakovatelném koloritu podávají ruce… Během této akce budete moci nejen poznat nevšední krásy přírody ukrajinských Karpat, ale také přiložit ruku k dílu při budování turistického značení na Zakarpatí.

13. června - odjezd z ČR v nočních hodinách, noční přejezd na východní Slovensko

14. června - přejezd na Slovensko do pohoří Vihorlat. Turistika v pohoří Vihorlat, Morské oko pod Sninským kamenem. Nocleh v Remetských Hamrech, ubytovna, přímo naproti je levná restaurace.

15. června - přejezd na Ukrajinu, turistika v Siněvirském národním parku - krásná vesnice Svoboda, podle času (hranice oblastí) Vyškovský Horhan a Siněvirské jezero, největší jezero ukrajinských Karpat. Bunkry linie Arpád nad Siněvirem.

Poloniny

16. června - turistika na pomezí polonina Vnitřních Horhan - kamenných hor. Výstup na krásný vrchol Topas na polonině Krásna, jejíž hřeben se táhne dále k východu k vesnici Usť Čorná. Topas a vůbec hřeben poloniny Krásna poskytuje fantastické rozhledy na téměř celé ukrajinské Karpaty. Za pěkného počasí jsou vidět téměř celé Horhany, polonina Boržava, polonina Svidovec i další hory. Po dohodě je možno túru zaměnit za horu Strimba na protější straně údolí.

17. června - Dolina narcisů u města Chust, Chustský hrad, město Chust. Možnost nákupů. Prohlídka Koločavy. Návštěva muzea Ivana Olbrachta.

18. června - Turistika na polonině Boržava, která je považována za vůbec nejkrásnější poloninu Východních Karpat. Návštěva vodopádu Šipot, kolem kterého povedeme výstup na nejvyšší vrchol poloniny Boržava Stoj (1 681 m). Ti zdatnější po sestupu ze Stoje mohou jako návdavek absolvovat část hřebene poloniny Boržava a nebo sestoupit přes krásný vrchol Gemba nazpět k vodopádu Šipot.

19. června - Tento den budeme věnovat budování turistického značení. Pravděpodobně vytýčíme červenou trasu na Poloninu Piškoňa a její nejvyšší vrchol Nehrovec (1 709 m). Konkrétní trasa však bude ještě upřesněna před konáním akce.

20. června - výstup na vrchol Kamjonka ve Vnitřních Horhanech na okraji Siněvirského národního parku. Nádherný kamenitý vrchol s porosty kosodřeviny a především neopakovatelnými výhledy. Za pěkného počasí lze dohlédnout až na Slovensko.

21. června - zastávka v Potisí, degustace vína, nákupy před návratem domů, přejezd na Slovensko.

22. června - návrat do ČR.

Ubytování: Noclehy jsou zajištěny v penzionu v rázovité obci Koločava, ve které za doby první ČSR působil jako vesnický učitel Ivan Olbracht. Po cestě na Ukrajinu a zpět ubytování na Slovensku.

Celní předpisy: K cestě je potřeba platný cestovní pas, který nesmí mít konec platnosti méně než 6 měsíců před vstupem na Ukrajinu! Všechny túry jsou jednodenní, tedy nalehko. Přesto je potřeba lehký spací pytel pro strýčka příhodu. Na Ukrajině není totiž nikdy nic jisté. Program je v plné šíři splnitelný za předpokladu pěkného počasí a při bezproblémových přesunech na Ukrajině.

Oblíbený portál Hauzi.cz Vám nabízí na výběr chaty a chalupy ze všech koutů země.

Dopřejte si ubytování na horách.

Tip na ubytování v Česku - ubytování Krkonoše.

Tip na ubytování na Slovensku: ubytovanie Vysoké Tatry.