FOTOGALERIE
Fotogalerie
VYHLEDAT NA STRÁNKÁCH
Google
Web karpaty.net
NAŠE AKCE, REKLAMA

Ukrajina bohatá na sníh

14.2.2017 | Aleš Kučera, foto K. Kiwior, Zakarpattya.net

Tuto zimní sezónu, bohatou na sněhové srážky především ve střední a východní Evropě, můžeme dále pokračovat v projektu lavinové prevence v ukrajinských Karpatech díky podpoře malého grantu Mezinárodního Visegradského fondu. Již od 19.11.2016 jsme začali vydávat lavinový bulletin na stránkce a http://life.ture.ua.

Spontánní lavina zasáhla 4. ledna komunikaci Chust Koločava

Především konec roku a první polovina ledna přinesla bohaté sněhové srážky v pohoří Černohora, Svidovec a Krásna a lavinové nebezpečí stouplo na 3. stupeň z 5dílné mezinárodní stupnice, tzn. značné lavinové nebezpečí. Počátkem ledna jsme monitorovali v Chustském a Rachovském rajóně spontánní laviny, které zasáhly místní komunikaci Chust - Koločava a silnici 1. třídy Rachov - Jasiňa. (archiv výstrah najdete zde).

Vedle monitoringu lavinové situace v ukrajinských Karpatech je hlavní přínos malého grantu Mezinárodního Visegradského fondu (IVF) v školení nevládních lyžařských sdružení a freeride komunit, nově jsme po reorganizaci ukrajinské horské služby zahrnuli do kurzů i nové dobrovolné záchranáře, pro které je přístup k odborným znalostem zdlouhavý a díky nejasné koncepci ukrajinské horské služby nedostupný.

Spontánní­ lavina zasáhla 4. ledna okraj obce Vilšany a komunikaci Chust Koločava

Především tyto skupiny aktivních lyžařů a dobrovolných záchranářů jsou nejvíce ohroženy v odlehlých a neosídlených horách v případě zasažení lavinou na životě nejvíce a pomoc horské služby sídlící daleko v údolích je dostupná v řádech hodin.

Novou služebnou dobrovolné horské služby - Černohorské horské pátrací a záchranné služebny (Černohorskij horskij pošukovo-rjatuvalnyj post) je bývalá observatoř z meziválečného období, která je od 2. světové války opuštěná. V ruinách této mohutné kamenné stavby na vrcholu Pop Ivan, na hřebeni Černohorského masivu, ve výšce 2 021 m si dobrovolní záchranáři zřídili služebnu a bivak pro nouzové přespání.

Tato skupinka horských nadšenců slouží již druhou zimní sezónu ve skromných podmínkách v týdenních turnusech na tomto odlehlém místě Karpat, vzdáleném 1,5 dne pochodu od nejbližší osady. Více na https://www.facebook.com/chornogora.rescue112/.

Nová služebna ukrajinských záchranářů je na vrcholu Pop Ivan v ruinách bývalé observatoře Kurzu lavinové prevence IVF se zúčastnili dobrovolní záchranáři

V rámci našeho projektu IVF se ve dnech 2. až 4. února uskutečnil kurz lavinové prevence v Džembroni ve Verchovinském rajoně, v skialpinistické základně Bylyj slon na břehu řeky Černý Čeremoš. Kurz jsme organizovali ve spolupráci s ukrajinským partnerem Ture - Pohid, který je pořadatelem extrémních horských přechodů, pobytů v horách a skialpinistických výprav po Černohoře. Kurz vedl Milan Lizuch, ze Strediska lavinové prevence v Liptovském Hrádku ve spolupráci Karolinou Kiwior dobrovolnou záchranářkou z GOPR Bieszczady.

Na kurzu se sešlo 7 dobrovolných záchranářů a dvě desítky ukrajinských freeriderů z celé Ukrajiny. Bohužel do praktické části zasáhla silně nepřízeň počasí, oteplení a vytrvalý déšť, který znemožnil praktickou část v hřebenových partiích na úbočí vrcholu Pop Ivan. Lokální rozvodnění, krami zaplněného koryta řeky Č. Čeremoš, navíc zkomplikovalo odjezd našich lektorů a účastníků z podhůří Černé hory.

Ukrajinští záchranáři při nacvičování sondáže Teoretickou část vedl Milan Lizuch ze SLP L. Hrádek

V teoretické části kurzu se účastníci seznámili s druhy sněhu, vznikem a klasifikací lavin, plánováním túr, s profily sněhové pokrývky. V praxi se ukrajinští zájemci seznámili především s tzv. kamarádskou pomocí v horách (pomocí kamarádů - freeriderů při lavinovém neštěstí v odlehlých horách bez možnosti organizované záchrany) a seznámením s organizací záchranné akce, určeným pro ukrajinské záchranáře.

Obě skupiny účastníků se seznámily s prací lavinových vyhledávačů a sondováním zasypaného. V pátek 3. února se obě skupiny účastníků - freerideři a záchranáři - vydaly do lokality Bystrec, kde proběhly za vytrvalého deště praktické ukázky a trénink záchrany. Cestou zpět již rozvodněné potoky komplikovaly pohyb účastníků v terénu a praktická cvičení na poslední den byla zrušena.

Vytrvalý déšť způsobil lokální rozvodnění Čeremoše

Kurz pokračoval v sále rozborem záchranných akcí na Slovensku a analýzami lavinových nehod. Velký zájem byl o téma historie horské záchrany na Slovensku a lavinové prevence. Pro účastníky byly přínosné analýzy a rozbory lavinových nehod a postupy záchranářů. Seznámení s legislativou při záchranných akcí na Slovensku ukázalo odlišnost fungování záchrany v horách na Slovensku a na Ukrajině.

V rámci malého grantu IVF bude v březnu pokračovat kurz lavinové prevence a záchranných akcí ve skiareálu Dragobrat v Rachovském rajóně, který připravili záchranáři z Horské služby ČR Krkonoše.

Mohlo by vás zajímat

Oblíbený portál Hauzi.cz Vám nabízí na výběr chaty a chalupy ze všech koutů země.

Dopřejte si ubytování na horách.

Tip na ubytování v Česku - ubytování Krkonoše.

Tip na ubytování na Slovensku: ubytovanie Vysoké Tatry.